Chyba
  • Chyba při nahrávání kanálu

Rudolf Jelínek - popularitu mu přinesla role ve filmu Smrt v sedle

Kategorie: Osobnosti
Napsal Mgr. Stanislav Bensch

Rudolf JelínekNarodil se 27. února 1935 v Kutné Hoře jako první z pěti dětí obchodníka a už jako dítě hrál divadlo s místními ochotníky. Po maturitě na reálném gymnáziu upřednostnil herectví před studiem na technice a v roce 1957 absolvoval pražskou DAMU, kde byl jeho profesorem Bohuš Záhorský.

První angažmá jej přivedlo na tři roky do Beskydského divadla v Novém Jičíně (1957-60), další tři vystupoval na jevišti Divadla F. X. Šaldy v Liberci. V roce 1963 přešel do Prahy, kde hrál nejprve v Divadle S. K. Neumanna v Libni (1963-66), poté v Krejčově souboru Divadla Za branou (1966-72, v roce 1968 se zúčastnil s divadlem turné po Evropě) a po jeho zrušení se stal od roku 1973 na více než třicet sezón členem Divadla na Vinohradech (do 2004). Nyní je seniorskou oporou Divadla Příbram a hostuje např. v Divadle Pod Palmovkou.

Před filmovou kamerou stanul poprvé v roce 1955 jako mladý družstevník v komedii režiséra Miloše Makovce Návštěva z oblak. O rok později už dostal příležitost k první významné roli, kterou se stal Jarda Duchoň v Pleskotově přepisu románu Marie Majerové Robinsonka. V následujícím roce jej režisér Ivo Novák obsadil do hlavní role (spolu s Jaroslavou Panýrkovou) v příběhu o současné mládeži Štěňata a jeho popularitu navýšila zejména postava žokejského adepta Tomáše v dobrodružném snímku Jindřicha Poláka Smrt v sedle.

V dalších letech hrál současné mladé muže ve filmech z dělnického prostředí (Lidé jako ty, Černá dynastie, Začít znovu). V poetické pohádkové komedii Karla Zemana Baron Prášil byl astronautem Toníkem a zároveň protihráčem Miloše Kopeckého v titulní roli. Na plátně se často objevoval také ve vojenské uniformě (Váhavý střelec, Král Šumavy, Atentát, Souhvězdí Panny, Černý vlk, Kronika žhavého léta, Osvobození Prahy, Sokolovo).

Za normalizace ztělesňoval většinou jednostranné typy tvrdých mužů s kladnými i zápornými charaktery v politicky exponovaných a poněkud schematických filmech dobrodružných a detektivních žánrů. Objevoval se v rolích policistů a kriminalistů např. v titulech Zatykač na královnu, Motiv pro vraždu, Město nic neví, Zátah. Jindy byl představitelem zločinců ve snímcích Kdo přichází před půlnocí či Mravenci nesou smrt.

Vybočení ze stereotypu jednoznačných figur mu přinesla role neúspěšného redaktora, utápějícího v alkoholu své osobní a profesní frustrace, ve slovenském filmu režiséra Štefana Uhra Kosenie Jastrabej lúky. Smysl pro humor a komediální vlohy uplatnil ve filmech Souhvězdí Panny a Příhody pana Příhody. Na plátně se objevoval i v příbězích s historickými náměty (Romaneto, Hra o královnu, Ta chvíle, ten okamžik, Hodina života, Podivná přátelství herce Jesenia).

V desítkách inscenací, včetně pohádkového žánru, se také objevil na televizní obrazovce (např. Láska vojenská, 1967; … ani kapka vojenské krve, 1968; Žižkův meč, 1970; Zločin na Zlenicích hradě, 1971; Čestné kolo, 1973; Bratři Kipové, 1979; O zakleté princezně, 1979; Přišel na večeři, 1981; Načasovaná smrt, 1981; Spor o dramaturga Stroupežnického, 1982; Sardinky aneb Život jedné rodinky, 1986).

Ve své době mu značnou popularitu vynesla role kriminalisty majora Jiřího Hradce ze Sequensova televizního seriálu 30 případů majora Zemana (1974-79), který se rovněž objevil i v jeho filmové epizodě Rukojmí z Bella Vista.

Věnuje se také práci v dabingu.

Filmografie:

1955    He: NÁVŠTĚVA Z OBLAK / He: V ULICI JE STARÝ KRÁM 

1956    He: ROBINSONKAHe: VÁHAVÝ STŘELEC

1957    He: PARTA NEZRADÍ ...? / He: ŠTĚŇATA

1958    He: PÁTÉ KOLO U VOZUHe: SMRT V SEDLEHe: ZE SOBOTY NA NEDĚLI 

1959    He: KRÁL ŠUMAVY / He: MSTITEL

1960    He: LIDÉ JAKO TY / He: POCHODNĚ

1961    He: BARON PRÁŠIL

1962    He: ČERNÁ DYNASTIE / He: VÁNICE / He: ŽIVOT BEZ KYTARY

1963    He: ZAČÍT ZNOVA

1964    He: ATENTÁT

1965    He: SOUHVĚZDÍ PANNY

1966    He: TRANSIT CARLSBAD

1968    He: MARATÓN

1969    He: MOST U REMAGENU 

1971    He: ČERNÝ VLK

1972    He: NÁVRATY / He: PODEZŘENÍ 

1973    He: DVOJNÍK / He: JAKOU BARVU MÁ LÁSKA / He: KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA / He: ZATYKAČ NA KRÁLOVNU 

1974    He: PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE  / He: MOTIV PRO VRAŽDU (povídka RUKOJMÍ) / He: SOKOLOVO 

1975    He: MĚSTO NIC NEVÍ 

1976    He: BOUŘLIVÉ VÍNO / He: DŮM NA POŘÍČÍ / He: OSVOBOZENÍ PRAHY

1977    He: HODINA PRAVDY 

1978    He: PRINC A VEČERNICE 

1979    He: KDO PŘICHÁZÍ PŘED PŮLNOCÍ / He: RUKOJMÍ V BELLA VISTA 

1980    He: DEN SAMÝCH ZAČÁTKŮ / He: HRA O KRÁLOVNU / He: ROMANETO

1981    He: HODINA ŽIVOTA / He: KOSENIE JESTRABEJ LÚKY / He: LÁSKA NA DRUHÝ POHLED / He: TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK / He: ZELENÁ VLNA 

1982    He: PŘÍHODY PANA PŘÍHODY

1983    He: EVO, VDEJ SE! / He: VIDĚL DVOJMO 

1985    He: MRAVENCI NESOU SMRT / He: PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA /  He: ZÁTAH 

1990    He: NALEJME SI ČISTÉ VODY 

1993    He: NEXUS

Tučně zvýrazněné filmy si můžete zakoupit na www.filmexport.cz nebo tel. 261 213 664.

Vysvětlivky:

He – herec 

embed video plugin powered by Union Development

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Oblíbené scény a filmové hlášky

Website Design
Copyright 2011 - 2015. Licence Creative Commons. Rudolf Jelínek - popularitu mu přinesla role ve filmu Smrt v sedle. All Rights Reserved. Časopis Film a video, jehož autorem je Filmexport Home Video s.r.o., podléhá licenci Creative Commons. Uveďte autora, neužívejte komerčně 3.0 Unported. ISSN 1805-5028 (Print) ISSN 1805-5036 (On-line)
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free