Jarní kaleidoskop roku 1933

Kategorie: Po stopách módy
Vytvořeno pondělí 21. duben 2014 1:00 Napsal Mgr. Vlaďka Dobiášová

Jako přízrak se nad jarem roku 1933 rozpínal vrchol nezaměstnanosti v ČSR, 920 tisíc nezaměstnaných. Levicová inteligence protestovala proti politickému režimu v Německu, vydal se zákon kartelový a zákon o půjčce. Československo porazilo ve Vídni rakouský tým snů, který nebyl celé 3 roky poražen. Ani přesto se život nezastavil a šel dál...

Pomozte rukám, které vás zdobí

To byla březnová výzva časopisu Hvězda ke koupi náhrdelníku, který vyrobili prostí lidé z jizerských hor:
Dámy, myslete na to, že někde v horách pláče dítě, trpí máma a táta je zdrcen. Na jarních veletrzích náš časopis zdarma propůjčil místo českým sklářům, ať si od nich každá z vás může koupit svůj náhrdelník! Obchodním místem je sice Jablonec, ale výrobním chaloupky a domky odříznuté od světa, téměř ztracené na stráních. Tady lidé zpracovávají z rovných skleněných tyčí nádherné náhrdelníky, za které se nemusí stydět jejich nositelky po celém světě. Když si pomyslíme, jak dokážou tito prostí lidé vystihnout podmínky poslední současné módy, zůstáváme v obdivu stát. Vždyť na každém náhrdelníku se vždy podílela celá rodina. Teď však tomu tak není, všichni čekají na práci, kterou by jim dal náhrdelník, vyrobený pro každou čtenářku časopisu.

 

Nový náhrdelník na nových šatech

Když náhrdelník, tak nové šaty. Ty však nemusí být v žádném případě drahou záležitostí. Většina rodin váží veškeré investice. Jarní veletrh r. 1933 je připraven na zájem žen, především o trh úsporného hospodaření a o novinky úspory času i peněz v domácnosti. A tak se po dlouhé době objevuje konečně něco praktického v oblasti módy: nový komplet – šaty a zástěra. Praktická odepínací zástěrka nedělá dojem dvou dílů, dobře se pere a sluší. Ale jen těžko se na něm bude vyjímat nový náhrdelník! To už musí každá dáma využít svých možností k pořízení nového oblečení. Většinou samovýrobou nebo prostřednictvím domácích švadlenek. Velkým pomocníkem jsou nejen prodávané oděvní střihy, ale i pořádané kursy šití.


Jarní módní trendy

Muž dobře oblečený může klidně nosit oblek dva roky starý, lehké obnošení mu přidává na eleganci. Ale přesto přijde okamžik, kdy si musí pořídit oblek nový, z elegantní nenápadné látky a u dobrého krejčího absolvovat řadu zkoušek. Do hotového obleku si pořídí košile s proužkem, zelené, šedé, modré a bílé barvy, s odpínacími zaoblenými límci. Letošním trendem jsou kravaty, motýlek je až v pozadí. Letošní klobouky mají užší střechu, boty jsou černé či hnědé z jemného boxu.
Žena dobře oblečená se řídí novými hesly jarní módy. To je pro ni jednoduchá rovná linie, malé čapkové klobouky, látky kostkované, barvy písková, modrá, hnědá. Kabátky mohou být čtvrtinové, poloviční nebo tříčtvrtinové, podle toho, kolik budeme mít látky. Když jí bude málo, klopy a límec mohou být z jiné látky, třeba kostkované. Móda je jednoduchá, dá se zmodernizovat doplňkem nebo přešitím. To nám umožní byt moderní i za málo peněz.

Pracující ženy

Jak si má s módou poradit pracující žena? Její život ve městě není záviděníhodný. Ať jsou to pouliční prodavačky, nosičky uhlí, dělnice z továren nebo úřednice z kanceláří. Na chleba se vydělává těžce, i když město poskytuje mnoho možností výdělku. Ale práce v temných dílnách, nevzdušných kancelářích, kouřem a sazemi začouzených ulicích, nemůže se rovnat práci venkovské ženy na slunci a čistém vzduchu. I když je často mnohem namáhavější. Však se můžete přesvědčit v naší fotogalerii.

Trochu kosmetiky

Mnoho kosmetických firem, se snaží získat přízeň paní a dívek pro jejich výrobky. Zejména na jaře je třeba pleti napomoci od zimní únavy. Jedinečným způsobem propagovala svou řadu nového výrobku „Laveco“paní Jindra Lavecká, kosmetická firma Lavecký.  O nové sérii přípravků říká:
Kosmetický přípravek jest především věcí důvěry. Nelze totiž rozpoznat jeho vnitřní jakost na první pohled. Vtíráme -li do pleti krém, vodičku či nanášíme pudr, chceme mít jistotu, že jsou to přípravky skutečně dobré, pleť zušlechťující.
Aby se zákaznice mohly přesvědčit o kvalitě přípravků, je v  každém zakoupeném kelímku nebo lahvičce upevněn kovový štítek, jímž nabývá dáma výjimečné možnosti dát si zcela bezplatně ošetřit pleť v Kosmetickém institut paní Lavecké v pražské Lucerně. Tato propagace je pro každou dámu úsporou a také přesvědčením o dokonalosti nabízených přípravků. Od přípravku na uvadající pleť, přes přípravky proti trudovitosti či pihám.

Veselé Velikonoce

Vzhledem k tomu, že jaro jsou i Velikonoce, byla určitě od mužů příjemným dárkem „pod beránka“ i kosmetika „Laveco“. Když ne ta, tak třeba prádlo pro jarní sporty, punčochy zn. Bemberg nebo nová kniha receptů. Z té se dala vybrat řada receptů, jejichž realizace udělá velkou radost mužské části rodiny. Ať už tradiční beránek nebo nádivka. Ale v momentě, když partner přivede nečekanou návštěvu a ještě k tomu v neděli večer, nezbývá, než je přivítat a rychle udělat prohlídku spíže. Všechny velikonoční dobroty jsou snědeny, stejně jako vajíčka. Ta zbyla jenom dvě jedno vařené a jedno syrové. K tomu nalezený kus salámu, švýcarského sýra, trochu vařené rýže.  Co s tím? Salám zůstane salámem, sýr sýrem, ale…. Co takhle udělat zajímavou salátovou mísu?
Salám se nakrájí na nudličky, sýr na kostičky a od něj se část oddělí. Připraví se studená omáčka: nasekané kyselé okurky, cibule, zelená petržel, vařené vejce, přidá se sůl, hořčice, cukr, olej.
1. misku naplníme salámem, zalitým omáčkou, s přidáním worcesteru, 2. sýrem, zalitým omáčkou s hořčicí, 3. se smíchanými oběma saláty a 4. studenou rýži s omáčkou. Vše se ozdobí, přílohou je vtipně nakrájený černý chléb.  A co s čerstvým vajíčkem? Přidáme k němu 1/10 l mléka, 3 lžíce mouky, l kávovou lžičku koňaku a na malé pánvi stihneme každému udělat jednu omeletku. Pocukrujeme, pokapeme koňakem nebo citronovou šťávou. Všechno trvá 30 minut a uf, hospodyňka si může oddechnout.  A my také, neboť máme naději, že kaleidoskop jara 2014 bude pro nás příznivější, i kdež nejfrekventovanější slovo „úspora“ budeme také jistě často slýchat.


Foto: archiv autorky

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Oblíbené scény a filmové hlášky

Website Design
Copyright 2011 - 2015. Licence Creative Commons. Jarní kaleidoskop roku 1933. All Rights Reserved. Časopis Film a video, jehož autorem je Filmexport Home Video s.r.o., podléhá licenci Creative Commons. Uveďte autora, neužívejte komerčně 3.0 Unported. ISSN 1805-5028 (Print) ISSN 1805-5036 (On-line)
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free